Lucrări

Stimate Coleg,

Comitetul de Organizare al Cursului National de Ghiduri si Protocoale in A.T.I. si Medicina de Urgenta a selectat lucrarea dv. cu titlul:

(prezentata si publicata la aceasta intalnire) ca baza pentru realizarea unui ghid / protocol national al Societatii Romane de A.T.I. in domeniul respectiv.

In vederea realizarii acestui ghid, care va fi publicat in colectia de ghiduri ce va fi realizata cu ocazia celei de a IX-a editii a Cursului National de Ghiduri si Protocoale, va recomandam urmatoarele:

I. Selectarea unui grup de lucru, format din minim 5 membri, profesionisti cu experienta in domeniu (la care mai pot fi implicati si colegi mai tineri, care sa contribuie la munca de tehnoredactare).

II. Actualizarea si completarea datelor din lucrarea selectata cu noi informatii relevante aparute in literatura de specialitate.

III. Redactarea ghidului propriu-zis

Pentru a putea fi omologat ca si ghid, materialul redactat trebuie sa respecte caracteristicile specifice ale ghidurilor unor societati stiintifice de prestigiu. Dupa cum stim, exista o mare varietate in ceea ce priveste modul de realizare a ghidurilor, dar majoritatea includ in structura urmatoarele parti:

1. Introducere - in care se face o scurta prezentare a problemei dezbatute. Este recomandat, de asemenea, sa se precizeze principalele surse bibliografice care au stat la baza realizarii ghidului (alte ghiduri ale unor societati stiintifice etc.).

In cazul in care se propune adoptarea unor ghiduri existente, realizate de o alta societate stiintifica, se va preciza aceasta; in aceasta situatie, se recomanda obtinerea acordului societatii respective pentru adoptarea in Romania a ghidului.

2. Metodologie - se va preciza in principal sistemul de clasificare a recomandarilor din ghid (puterea recomandarii, respectiv calitatea studiilor, evidentelor pe baza carora s-au facut recomandarile; 1A, 2B, 2A etc.). Nu consideram ca trebuie impus un sistem unic de clasificare a evidentelor, acesta putand fi ales si in functie de sursa principala a ghidului. Totusi, atunci cand este posibil, recomandam utilizarea sistemului GRADE de clasificare, folosit de mai multe societati stiintifice; o exemplificare a acestui sistem o gasiti si in ghidurile de management al sepsisului sever, "Surviving Sepsis Campaign 2008", capitolul "Methods", pagina 2-4, pe care il atasam.

3. Prezentarea recomandarilor propriu-zise din ghid. Recomandam si aici utilizarea, acolo unde este posibil, a modelului din Surviving Sepsis Campaign 2008, respectiv:

 • recomandarea propriu-zisa, cu gradul de recomandare;
 • rationamentul/evidentele sau datele din literatura care au determinat recomandarea prezentate sintetic.

In finalul acestui capitol esential, consideram utila prezentarea sintetica a tuturor recomandarilor facute si discutate, eventual sub forma unui tabel.

4. Perspective - noi directii aflate in cerecetare, studii in curs ale caror rezulate sunt asteptate si sunt relevante etc.

5. Multumiri

6. Bibliografie

IV. Trimiterea materialului realizat, in vederea publicarii in volumul de ghiduri si protocoale.

Termen: 1 septembrie 2012

Aceste propuneri vor fi prezentate la Cursul de Ghiduri si Protocoale si dupa aprobarea Comitetului de Ghiduri si Protocoale si a Senatului SRATI vor deveni ghiduri oficiale ale SRATI.

Precizam ca Ministerul Sanatatii solicita insistent prezentarea ghidurilor si este evident ca realizarea acestora va constitui un argument serios in sustinerea intereselor profesiei noastre.

Cu speranta ca veti considera importanta si motivanta implicarea dv. in acest demers, va multumim si asteptam raspunsul dv. cu privire la:

 • acordul de a realiza acest ghid
 • membrii grupului de lucru propusi de dv.

Cu deosebita consideratie,
Prof. dr. Dorel Sandesc

Termene

Autorii sunt rugati ca pana la data de 8 Noiembrie 2009 sa transmita spre publicare, in format electronic, materialele in extenso.
Materialele remise trebuie sa cuprinda informatii actualizate, bazate pe bibliografie recenta, si sa se constituie in ghiduri, protocoale sau recomandari in domeniile abordate. Se incurajeaza introducerea in materiale de scheme, algoritmi etc. cu scopul de standardiza actul medical.
Nu vor fi acceptate spre publicare documente sub forma de prezentari (*.ppt).

Prevederi generale

Se considera ca materialele primite pentru publicare au fost revizuite de toti autorii, acestia fiind de acord cu analiza datelor si cu toate concluziile. Afirmatiile facute in articole sunt responsabilitatea exclusiva a autorilor. Editorii isi rezerva dreptul a de a submite materialele catre experti in domeniu, in vederea recenzarii.
Drepturile de autor asupra culegerii de ghiduri intra in proprietatea editorilor, dar este permisa re-publicarea cu acceptul acestora, principiile care stau la baza acestei lucrari fiind cele de diseminare a informatiei pentru a obtine educatie medicala de inalta calitate.

Procedurile aplicate lucrarilor care urmeaza a fi publicate in aceasta revista respecta Cerintele privind manuscrisele trimise revistelor biomedicale (Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals: Writing and Editing for Biomedical Publication), actualizate in februarie 2006, publicate de International Committee of Medical Journal Editors si sunt disponibile la www.icmje.org.

Toate materialele trebuie trimise in format electronic concomitent la urmatoarele adrese de e-mail dsandesc@yahoo.com, ovidiu.bedreag@yahoo.com, secretariat@atitimisoara.ro. Va rugam includeti numarul de telefon si adresa de email ale autorului-corespondent (acel membru al colectivului de autori ce va purta intreaga corespondenta cu editorii).

Autorii au raspunderea de a dezvalui relatiile personale sau financiare care pot influenta continutul lucrarii remise spre publicare.

Structura generala a materialelor

Lucrarile, redactate integral in limba romana, FARA DIACRITICE, trebuie structurate dupa cum urmeaza:

(1) Pagina de titlu, care include titlul lucrarii, numele si titlurile academice ale autorilor, impreuna cu apartenenta actuala a acestora; mentionati numele intreg al tuturor autorilor; enumerati apartenenta tuturor autorilor. Daca lucrarea a fost sprijinita de o sponsorizare din partea unei companii, acest lucru trebuie precizat.

La subsolul paginii, mentionati: Autor-corespondent, numar de telefon, numar de fax, adresa de email si adresa postala.

(2) Pagina de anuntare a conflictelor de interese

(3) Textul (in format Word) (limba romana, fara diacritice)

(4) Multumiri [Acknowledgements] (se recomanda mentionarea surselor de finantare si a celor ce au sprijinit realizarea cercetarii, toate persoanele care au contribuit la buna desfasurare a acesteia)

(5) Referinte bibliografice (acestea trebuie identificate in text prin numerale arabe si numerotate in ordinea citarii) – vezi exemplificarea.

(6) Legenda figurilor (explicati toate simbolurile si abrevierile utilizate)

(7) Tabele (acestea trebuie sa aiba un titlu)

(8) Figurile (acestea vor fi incluse intr-un fisier separat). Figurile trebuie sa confere claritate textului; informatia prezentata de ele nu ar trebui sa o reia pe cea din text sau din tabele. Este preferabil sa fie la rezolutie inalta pentru a permite o reproducere de calitate. De asemenea, este de preferat sa fie furnizate la dimensiunile la care se doreste reproducerea, pentru a nu fi necesara redimensionarea. Figurile trebuie sa aiba extensie, pentru a se specifica formatul (de ex.: .tiff, .eps).

Instructiuni pentru redactare

Autorii sunt rugati sa respecte cu strictete toate recomandarile care urmeaza, pentru a facilita munca de (tehno)redactare.

Materialele trimise pentru publicare vor fi culese in programul Word cu caractere Arial de 12, la un rand. Pentru a evita intarzierile si corespondenta inutila, va rugam sa aveti in vedere urmatoarele:

 • Titlul cu font 14 bold.
 • Folositi unitatile sistemului metric si prescurtarile acceptate.

Bibliografia va fi alcatuita in sistemul din literatura medicala de limba engleza. Componentele surselor, care trebuie redactate strict ca in exemplele de mai jos, pot fi:

 • Capitole din carti sau tratate, semnate de autori distincti:
  Autorul capitolului, cu numele si initiala prenumelui (fara punct). Titlul capitolului. Particula “In:” urmata de autorii sau editorii volumului. Apoi Titlul volumului in caractere italice, Editia (daca este cazul). Locul publicarii: Editura, Anul aparitiei urmat de doua puncte Paginile intre care este cuprins capitolul

  Exemple:
  Bolosiu HD, Man L, Rednic S. The effect of methylprednisolone pulse therapy in polymyositis/dermatomyositis. In: Mallia C, Uitto J. Current Issues in Rheumatology and Dermatology . New York: Kulver Academic and Plenum Press, 1999:349-358.
  Nichols WW, O'Rourke MF. Aging, High Blood Pressure and Disease in Humans. In: Arnold E, ed. McDonald's Blood Flow in Arteries: Theoretical, Experimental and Clinical Principles . 3rd ed. London/Melbourne/Auckland: Lea and Febiger; 1990:398-420.
 • Articole: Autori, cu numele si initiala prenumelui fara punct (numai primii trei, urmati de “et al”, in cazul in care sunt mai multi de patru). Titlul articolului. Titlul revistei in prescurtare internationala Anul, urmat de punct si virgula Volumul, urmat de doua puncte Paginile intre care este cuprins articolul.
  Nota: Daca articolul citat este publicat in rezumat (ex. revista, volum cu rezumatele unor manifestari stiintifice), sursa va fi indicata precedata de “Rez. in:” sau “Abstr. in:”

  Exemple:
  Lems WF, Ader HJ, Lodder MC et al. Reproductibility of bone mineral density measurements in daily practice. Ann Rheum Dis 2004;63:285-289.
  Balanescu A, Nat R, Predeteanu D et al. Influenta tratamentului imunosupresor asupra imunofenotipului celulelor dentritice din sinoviala reumatoida. Rez. in: Rev Reumatol 2003;11(Supliment):56.
  Schroeder S, Baumbach A, Mahrholdt H. The impact of untreated coronary dissections on the acute and long-term outcome after intravascular ultrasound guided PTCA. Eur Heart J 2000; 21:137-145.

Termenul limită pentru trimiterea lucrărilor a expirat. Vă mulțumim pentru interesul manifestat.

GMT is written as "GREENWICH MEAN TIME", the omega replica Royal Greenwich Observatory in hublot replica London, England, focusing on replica watch uk the word "GMT" that symbolizes the pursuit of human civilization for the accuracy of time.Albert refers to the first generation of swiss rolex replica GMT no shoulder pads, gold ring on the surface, and black gold (glossy gilt) is more soft. Interview GMT-MASTER Ref. 1675 for the fake watches uk GMT-MASTER third generation, especially the addition of round mouth shoulder pads, the market value of about 72,000 yuan.